Przygotowanie przyjęcia – rady dla niezorientowanych

Gotowanie posiłków nie wszystkim przychodzi ze swobodą i łatwością. Przyjemność płynąca z przygotowywania dań staje się ulotna w momencie, gdy wszystko zaczyna się palić, kipieć i wyglądać jak gęsta maź z najgorszego koszmaru. Osoby nieumiejące gotować często nie dają przetłumaczyć sobie, że jest to umiejętność taka jak każda inna. Podobnie jak nauka jazdy na rowerze, nauka gotowania wymaga cierpliwości i praktyki. Niemniej jednak dopiero w obliczu takiego obowiązku osoby niegotujące stają z przerażeniem w oczach i rozpostartymi ramionami w swojej kuchni. Przygotowanie kolacji, obiadu czy wystawnego przyjęcia z jakiejś okazji spędza sen z powiek komuś, kto nie umie przygotować nawet jajecznicy. Warto jednak wiedzieć, że kilka drobnych trików może uratować sytuację, a w efekcie końcowym przyjęcie przygotowywane nawet przez największego laika może okazać się sukcesem. Jak zatem zabrać się krok po kroku do przyjęcia gości w swoim domu? Co zrobić, by zamaskować marny talent kulinarny przed znajomymi i rodziną? Okazuje się, że nie jest to dzisiaj wcale takie trudne, jak zainteresowanej osobie może się na pierwszy rzut oka wydawać.

Przygotowanie menu to podstawa

Nie ma niczego dziwnego w tym, że gotowanie na ostatnią chwilę z pewnością zagwarantuje organizatorowi niezbyt pochlebną opinię ze strony gości. Takiej sytuacji łatwo można oczywiście uniknąć. Menu powinno być przygotowywane przynajmniej z kilkudniowym wyprzedzeniem po to, by można było w razie potrzeby wprowadzić odpowiednie zmiany. Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić jest wywiad wśród zaproszonych gości oraz ich osób towarzyszących. Należy sprawdzić, czy ktoś jest na coś uczulony, nie może spożywać niektórych produktów z powodu choroby lub też z powodu przekonań – w tym ostatnim kontekście mowa oczywiście o wegetarianach lub osobach wyznających wiarę niepozwalającą na spożywanie jakichś posiłków. Dopiero po takim rozeznaniu można zacząć przygotowywać menu. Warto pamiętać również o tym, by sprawdzić dostępność różnych produktów. Te, które nie ulegną zepsuciu w domowej kuchni można kupić już wcześniej. Osoby nieumiejące gotować mogą poprosić kogoś o pomoc lub korzystać z przepisów zamieszczonych na przykład w sieci. Zazwyczaj obok treści jest także umieszczona adnotacja o poziomie trudności. Co istotne, w sieci można znaleźć bardzo dużo smacznych i łatwych potraw, które w efekcie końcowym mogą wyglądać na dość skomplikowane. Kolejnym krokiem, gdy menu będzie już ustalone jest wybór zastawy.

Dobra zastawa stołowa to nie wszystko

zastawa stołowaPosiadanie dobrej zastawy stołowej to nie wszystko, ponieważ w dużej mierze liczy się także jej umiejętne rozstawienie. W skład każdej zastawy wchodzą talerze, półmiski, sztućce oraz szkło gastronomiczne. Warto zaopatrzyć się w taki zestaw, ponieważ jeden zakup gwarantuje wiele udanych przyjęć i obiadów w gronie przyjaciół oraz rodziny. Ustawiając poszczególne elementy na stole należy sprawdzić, jak poprawnie powinno wyglądać ułożenie zastawy. Być może dla niektórych gości nie będzie miało to znaczenia, jednak są osoby przestrzegające odpowiedniej etykiety przy stole. Warto o tym pamiętać wtedy, gdy na kolacji pojawią się osoby starsze lub mające tradycyjne podejście do życia. Oprócz zastawy na stole powinny pojawić się także dodatki, pełniące po części także funkcje praktyczne.

Dodatki wprowadzają odpowiedni nastrój

Jakie dodatki powinny znaleźć się na każdym stole? Przede wszystkim należy postawić tam pojemniki z najpopularniejszymi przyprawami, takimi jak sól, pieprz czy papryka. Każdy gość powinien mieć bowiem prawo do tego, by w razie potrzeby przyprawić sobie danie. Oprócz przypraw praktyczny wymiar mają także serwetki. Większe i grubsze powinny znaleźć się przy talerzu każdego gościa. Oprócz tego popularne staje się również – wzorem restauracji – stawianie na stole serwetek jednorazowych. Estetyzmu całości dodaje z pewnością świecznik. Szczególnie wtedy, gdy przyjęcie organizowane jest pod wieczór. Mimo dodatków każdy gość powinien mieć przy stole odpowiednią ilość miejsca – warto o tym pamiętać.

Nie należy postrzegać organizowania przyjęcia w kontekście jakiejkolwiek skrajności. Po pierwsze gotowanie oraz przygotowanie zastawy i stołu nie może być strasznie trudne, dlatego stosując się do odpowiednich wytycznych każda osoba jest w stanie urządzić małą imprezę dla siebie, swoich znajomych oraz rodziny. Z drugiej strony nie należy jednak deprecjonować wyzwania i zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Warto już kilka dni wcześniej wymyślić menu i kupić te produkty, które leżąc w domu nadal pozostaną świeże. Przygotowania powinny dotyczyć – o czym wiele osób zdaje się zapominać – także dodatków i odpowiedniej zastawy stołowej. Warto bowiem pamiętać, że dopiero zebrane czynniki dają końcowy efekt. Warto także uświadomić sobie, że praktyka czyni mistrza, dlatego każde następne przyjęcie czy nawet zwykły obiad w gronie rodziny z pewnością wypadnie o wiele lepiej.